Friday, November 3, 2017

BOŽJI DAR ZA SVE NAS - ODLIČAN ZA TRUDNICE, ČUVA KOSU OD OPADANJA, ČISTI CRIJEVA, SPRIJEČAVA STVARANJE TROMBA, LIJEČI ZUBOBOLJU, IŠIJAZ...



Možemo ga naći u svakoj trgovini i veoma je jeftina, nismo ni svijesni koliko je zapravo zdrav. Lijek je protiv ćelavosti i opadanja kose, išijasa, zubobolje, zujanja u ušima. Poed svega navedneog, odličan je za budeuće mame, zatim jača živce, čisti organe za varenje, čuva kosti i kožu čini nevjerovatno zdravom i mladolikom....

Jača živce

Zbog velike koncentracije fitosterola, koji je najbliži hemijskoj strukturi holesterola, moćan je regulator nivoa masnoća u krvi. Pored toga, fitosteroli imaju sposobnost da smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma i poboljšaju imunitet. Ulje susama je odlično za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji pozitivno djeluje na nervni sistem preporučuje se kod umora, depresije i povećanja energije dok magnezijum smanjuje migrenske glavobolje i normalizuje ritam spavanja.

Čistač organa za varenje

Iako je težak za osetljiv stomak, treba ga povremeno jesti jer je savršen čistač organa za varenje. U tom slučaju treba da ih propržite ili prepečete na tihoj vatri. Osim toga, djelotvoran je i kod dugotrajnog zatvora, neredovne stolice i uklanjanja crijevnih parazita. Za liječenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem nema boljeg lijeka od paste koja se dobija kada pomiješate kašiku samljevenog susama s dvije kašike vode i kašičicom putera i namažete na tost.

Čuva kosti i kožu

Osim što je djelotvoran za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, svima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma preporučuje se smijesa od kašike susama i 50 mililitara jogurta koja treba da se u kontinuitetu jede svako jutro na prazan stomak. Pored toga što čuva kosti, on je dobar i za kožu jer sprečava nastanak bakterija, gljivica i akni, podstiče rad kožnih hormona, smanjuje ožiljke, liječi suhu i štiti osetljivu kožu.

Nezaobilazan u trudnoći

Višestruko je značajna namirnica za žensko zdravlje. Kalcijum iz susama smanjuje bolove i grčeve u glatkim mišićima i na taj način olakšava tegobe u PMS-u. Posebno je važan u ishrani trudnica jer ima sedam puta više kalcijuma od mlijeka, a poznato je da ženama u trudnoći često propadaju zubi. Takođe, sadrži i dijetetska vlakna koja pomažu kod opstipacije koja se često javlja tokom drugog stanja i treba ga jesti samljevenog.

Dodatak svim jelima

Namirnica koja usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji, ali se u cijelom svetu koristi za pripremu tijesta i kolača. U Americi ga koriste kao začin mesu i povrću, a tamno susamovo ulje je toliko kvalitetno da se često koristi kao zamjena za maslinovo i od njega se spravlja margarin. Nadaleko je poznata tahin, pasta koja se sprema mljevenjem suho pečenog sjemena, a od sjemenki se može napraviti i mlijeko.

uspesnazena.rs

No comments:

Post a Comment