Monday, April 3, 2017

NEVJEROVATNA BROWNIE TORTA S BIJELOM ČOKOLADOM KOJU MORATE PROBATI



Odlična Brownie trta, koja će vas oduševiti više no mislite. Očarat će vas prvo svojim izgledom te nevjerovatnom dekoracijom, a o okusu da ne pričamo.

Ima veoma specifičan okus, koji se pamti jako dugo :)) svaki zaogaj, mami drugi i tako u nedogled.


Slobodno je poslužite gostima, čak i najzahtjevnijim i najktiričnijim, naravno napravite je kao rođendansku ili za bilo koje drugo slavlje. Nećete se pokajati, a naravno ni oni koji budu imali priliku probati je...


Sastojci

Biskvit

5 jaja

200 g šećera

250 g maslaca

250 g čokolade za kuhanje

1 žlica arome vanilije

150 g glatkog brašna

prstohvat soli



Krema od bijele čokolade:

200 g bijele čokolade

250 g Mascarpone sira

150 ml mlijeka

1 želatina u prahu (10g)

300 ml slatkog vrhnja


Nutella čokoladna glazura:


200 g Nutelle

100 g čokolade za kuhanje

150 ml slatkog vrhnja



Dekoracija:

Možete upotrijebiti razne kinder čokoladice :)))


Priprema

Čokoladu i maslac otopite na pari. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i aromom vanilije pa dodajte otopljenu čokoladu i maslac. Dodajte brašno i sol pa izmiksajte sve na najmanjoj brzini tako da dobijete glatku smjesu bez grudica. Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom (dno i stranice).

Brownie biskvit pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180 °C. Malo prije kraja pečenja provjerite biskvit kako ga nebi prepekli, brownie biskvit mora biti sočan, nikako presušen. Pečeni biskvit ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi.


Za pripremu kreme želatinu namočite u 5 žlica vode i ostavite kratko da nabubri. Za to vrijeme bijelu čokoladu otopite na pari, a mlijeko zagrijte do vrenja. Prelijte želatinu vrućim mlijekom i dobro izmiješajte tako da se želatina otopi.

Prelijte mlijeko u otopljenu bijelu čokoladu pa lijepo sve promiješajte i ostavite da se ohladi. U zdjelu stavite slatko vrhnje i mascarpone sir pa miksajte dok ne dobijete nježnu kremu. Ulijte u kremu ohlađenu (mlaku) mješavinu mlijeka i bijele čokolade pa sve još jednom kratko izmiksajte tako da se svi sastojci sjedine.


Kremu izlijte preko ohlađenog biskvita (u kalupu s obručem za tortu). Spremite tortu u hladnjak na sat vremena, a zatim ju prelijte čokoladnom glazurom. Za pripremu glazure slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko sitno nasjeckane čokolade i nutelle.

Miješajte glazuru dok se svi sastojci ne sjedine. Kada se malo rashladi prelijte ju preko bijele kreme. Spremite tortu na nekoliko sati u hladnjak da se ohladi. Prije posluživanja ukrasite ju raznim Kinder čokoladicama.


bosanskikuhar.ba

No comments:

Post a Comment