Saturday, March 17, 2018

DA LI STE PROBALI OVAJ HIT RECEPT - PALAČINKE IZ FLAŠE :)



Da, dobro ste čuli, ovo su palačinke iz flaše. Nevjerovatan receptić za palačinke, koji ćete veoma brzo zavoljeti, a vaša djeca također. Veoma su jednostavne, ali zaista imaju poseban i zavodljiv okus, tako da ćete se veoma brzo na njih navući.


Za pripremu testa biće potrebno:

– 2 jajeta
– 10 punih supenih kašika brašna
– 3 supene kašike šećera
– 1/2 kašičice soli

– 3 supene kašike ulja
– 600 ml mlijeka
– flaša 1,5l od kisele vode

U sastojke možete dodati i malo kisele vode, kako bi vaši palačinci bili još mekši :))

Priprema:

U flašu stavite ljevak i sipajte brašno, šećer, so. Zatim dodajte jaja, ulje i mlijeko. Znači, prvo idu suvi sastojci, poslije – tečni. Zatvorite flašu čepom i dobro protresite do ujednačene smjese. To je veoma zgodno raditi u flaši.


Ne bojte se, neće ostati grudvica, ako sve temeljno protresete.

Uzmite tiganj, sipajte malo ulja. Nalivate sadržaj iz flaše u tiganj, pečete palačinke.

Ne morate svo tijesto odjednom potrošiti. Flašu sa smjesom možete ostaviti u frižider i pripremiti svježe palačinke za doručak. Samo dodajte malo vode ili mlijeka.


Nadamo se da smo vas uspjeli osvojiti ovim receptom. Kao što ste i vidili, sve je jako jednostavno i brzo, tako da ćete veoma brzo uživati u ovoj svima nam poznatoj i dragoj poslastici.

recipeci.com / uspesnazena.com

Thursday, March 15, 2018

OVO PIĆE ĆE NAPRAVITI DETOKSIKACIJU VAŠEG KOMPLETNOG TIJELA, POVRATITI VAM ENERGIJU, TE POMOĆI PRI GUBITKU KILOGRAMA - RECEPT




Svakodnevno unosimo raznu hranu nepazeći na masnoću i slično. Tokom takve ishrane, naše tijelo se vremenom napuni  poprilično opasnim toksinima, koji mogu jako loe djelovati na naše zdravlje.


No, detoksikacija organizma, može da riješi ovaj problem, i to veoma brzo ukloniti sve štetne materije koje su se vremeno +m nakupile u napem tijelu.

Potrebno je da se zdravo hranite i sve će biti dobro. Ovdje ćemo vam pokazati prirodan lijek koji će vam pomoći da se riješite toksina iz organizma i popravite svoje zdravlje.


Ovaj recept je veoma učinkovit, tako da ćete veoma bzo osjetiti veliku promjenu na vašem tijelu.

Potrebno je:

1 jabuka
1 kašika sjemenki lana
1 kašika chia sjemenki
1 kašika meda
1 šolja vode


Priprema:

Priprema je veoma jednostavna.

Stavite sve sastojke osim chia sjemenki u blender, i mksajte sve dok ne dobijete ujendačenu smjesu. Zatim dodajte vodu, a chia sjemenke tek na kraju.

Popijte ujutru na prazan stomak jednu čašu ovog napitka i tokom dana pijte puno vode i naravno jedite zdrave namirnice.


Jedite hranu bogatu vlaknima i poboljšat ćete crijevnu floru i probavu. Konzumiranjem ovog napitka primjetit ćete poboljšanje i dobit ćete potrebnu energiju, a pored toga primjetit ćete i da se vaši kilogrami smanjuju.

Razlog tome je prisustvo lana i chia sjemenki u napitku.

Izvor: zdravlje-i-kuhinja.com

Wednesday, March 14, 2018

NAPRAVITE OVAJ NAPITAK I PIJTE GA SVAKO JUTRO NA PRAZAN STOMAK, I NIKADA NEĆETE BITI GOJAZNI, NITI IMATI MASNOĆU U KRVI...



Ovaj napitak, osim što je zdrav za kompletan organizam, pomoću njega ćete munjevitom brzinom gubiti na kilaži.S povišenom masnoćom u krvi mnogo ljudi se bori zbog brzog načina života, ali i genetske predispozicije. Ovaj sirup se pokazao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola.


Zima je iza nas, projeće polako nam dolazi, a ljeto će još brže doći, tako da je vrijeme da se pripremite za ljeto, i malo manje odjeeće na sebi...:)))


Potrebni sastojci:

1 kg limuna
5-6 vezica peršuna
3 l vode
1 kesica sode bikarbone



Priprema:

Limun i peršun se kuhaju dva-tri sata i pije se svako jutro na prazan stomak.

Limun oprati najprije u hladnoj vodi, zatim ga potopiti u toplu vodu i sipati kesicu sode bikarbone.

Ostaviti tako da odstoji oko sat vremena, piše “Dnevno.rs“…


Peršun zajedno sa stabljikom iseckati na sitnije komadiće. Limun zajedno sa korom sitno isjeckati. Peršun i limun staviti u šerpu i naliti tri litre vode.

Kuhati na tihoj vatri dok se ne ukuha, 2-3 sata. Kada je skuhano, ocijediti.

Trebalo bi otprilike da dobijete 1,5 l sirupa.


Pije se svako jutro, na prazan stomak, mjera jedna puna čašica za rakiju.

Mjera je dovoljna za 15 dana, ako se pije svako jutro.

malakuharica.com / magazin.ba

Tuesday, March 13, 2018

PODIJELITA OVA DVA BROJA I SAZNAJTE VAŠU IDEALNU TEŽINU



Indeks tjelesne mase smatra se najpraktičnijim načinom procjene uhranjenosti – jednostavno se izračunava prema formuli ITM=kg/m², tako da težinu (u kilogramima) podijelite sa kvadratom visine (u metrima).


Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za evropsko stanovništvo, ITM od 18,5 do 25 označava normalnu tjelesnu težinu.

Na primjer, ako je osoba teška 84 kilograma, a visoka 176 cm, njena je visina na kvadrat 1,76 x 1,76 odnosno 3,0976.


Kad se s time podijeli tjelesna težina (84 : 3,0976) dobija se indeks tjelesne mase 27.

Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za evropsko stanovništvo, ITM od 18,5 do 25 označava normalnu tjelesnu težinu.

Vrijednosti ITM-a manje od 18,5 smatraju se neuhranjenošću, dok ITM od 25 do 30 označava prekomjernu tjelesnu težinu, a veći od 30 gojaznost. Dakle, u navedenom primjeru računice (ITM 27) osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu.


Iako je ITM dobar pokazatelj uhranjenosti, nije sasvim precizan pa ga treba shvatiti kao okvirno mjerilo.

U određivanju gojaznosti često se koristi i obim struka. Ako je veći od 80 cm kod žena ili 94 cm kod muškaraca, to se smatra znakom abdominalne gojaznosti.

Na ovaj način možete približno odredeiti da li spadate u gojazne, neuhranjene ili imate idealnu težinu. Međutim, ukoliko želite što peciznije informacije o vašem trenutno stanju, najbolje bi bilo da se obratite vašem ljekaru.


Stručno osoblje dati još bolje informacije, a osim toga, ljekar će vam reći i kako da postignete vašu idealnu težinu, tako  što će vam dati savjete o hrani, kao i tjelesnim aktivnostima koje će vam pomoći da sve to postignete, bez posljedica po vaše zdravlje

narodnirecepti.com

OVO JE NAJBOLJI DOMAĆI LIJEK ZA HEMOROIDE, BAKTERIJE U VAŠEM ŽELUCU, NEPLODNOST, KAO I OSTALE BOLESTI CRIJEVA



Nema potrebe kupovati lijekovi i davati novac na razne preparate, koji baš i nisu učinkovite za naš problem.


Ovim putem, želimo vam otrkiti kako da pomoći potpuno prirodnih sastojaka očistite vaš želudac od bakterija, riješite se ostali problema sa probavom i crijevima, te čak otklonite problem hemeorida.

Smokve u maslinovom ulju su najbolji lijek za bakterije u želudcu. U staklenku stavite suhe smokve a zatim ih prelijete pravim domaćim nerafiniranim maslinovim uljem.


Smokve možete izrezati na 4 djela da bolje puste ljekovite sastojke u maslinovo ulje.

Ovako pomiješana smjesa treba da stoji barem 40 dana, nakon čega je možete koristiti. Uzima se svako jutro na tašte po jedna smokva.


Poželjno bi bilo uzeti i po malu kašiku maslinovog ulja u kojem stoje smokve.

Da bi izlječenje bilo što bolje i što efikasnije trebate svoju ishranu da uskladite sa liječenjem. Jedite kuhanu blagu hranu bez previše začina naročito ljutih i paprenih.

Nemojte jesti kiselu hranu, izbjegavajte je u širokom luku. Izbjegavajte masna mesa naročito suhomesnate proizvode, jer ćete samo sebi napraviti još veći problem.


Hranu pripremajte na maslinovom ulju koje je prirodno i nerafinirano. Što više jedite svježe hrane.

Iskustva govore da kombinacija smokava i maslinovog ulja liječi puno toga, kao na primjer neplodnost, hemoroide, sva crijevna oboljenja, zatvor, bronhitis, astmu i druge bolesti.

prirodaizdravlje.com

OVA TRUDNICA JE RADILA 2 POSLA KAKO BI USPJELA PREŽIVITI, ALI ŠEF JOJ JE PRIREDIO NEŠTO ŠOKANTNO (VIDEO)

Nažalost, u mnogim državama iako razvijenim, žene nemaju prava koja bi trebala da imaju. Tako da trudnice, već nakon par sedmica ostaju bez posla, i naravno bilo kakve naknade tokom njihove trudnoće.

Zamislite onda kako se ove buduće mame osjećaju, obezvrijeđeno i poniženo, naravno.

Međutim, neki poslodavci znaju cijeniti svoje radnike, te ih ispoštovati čak i više nego je to potrebno, a ovo je priča o upravo takvom poslodavcu.


U svom popularnom šou The Profit, milioner Markus Lemonis ulaže voj novac u biznise koji su propali ili se teško razvijaju. Lemonis je svestan da ako se prema svojim radnicima ophodite sa ljubaznošću i pravednošću i oni će bolje obavljati svoj posao i biće produktivniji i zadovoljniji.

Amerika je država koja ne podržava ženska prava u poslu, posebno kada žene zatrudne i kada im je potrebno porodiljsko odustvo.


U tim situacijama uglavnom ostanu bez posla i to već nakon 12 nedelja trudnoće, pa se teško snalaze za buduća primanja.

Tammy Forbes je jedna od takvih radnica koja ima sedmičnu platu od svega 300 dolara. Kod kuće odgaja 8-godišnje blizance i ujedno očekuje svoje treće dete. Radi i kao konobarica kako bi povećala svoje prihode.


Lemonis je odlučio da pomogne ovoj ženi dajući joj šest meseci odmora i posao kad vrati sa porodiljskog odmora i to takav da je dobro plaćen. Tami nije mogla da ostane ravnodušna na ovaj gest, pa je zaplakala.

Ovo je pravi način na koji bi svi poslodavci trebalo da tretiraju svoje radnike. Ovaj dirljivi trenutak je zabeležen i video snimkom…

Pogledajte video i podijelite s prijateljima.






Izvor: stil.kurir.rs

Sunday, March 11, 2018

DONOSIMO RECEPT ZA NAJBOLJE PALAČINKE ZA SVE LJUBITELJE OVE SUPER POSLASTICE



Pa, da li postoji osoba na ovome svijetu, a da ih ne voli, i može uvijek u bilo koje doba dana ili noći jesti. Mislim da ne postoji, a vi !?! :)) Donosimo vam fantastičan receptić, o tome kako da napravite dosad neviđeno ukusne palačinke, koje ste ikada probali.


Kao što možete viditi, recept je i više nego jednostavan, stoga navalite i napravite nešto danas i više posebno za vas i vašu porodicu, jer vjerujemo da se niko neće buniti, i da će nestati sa trpezarisjskog stola munjevitom brzinom.

Sastojci

300 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
kašikica ulja

2 jaja
oko 250 gr. brašna
prstohvat soli
ulje za prženje
namazi po želji



Priprema

Pomješajte prvo jaja, ulje, so, vodu i mlijeko pa postepeno dodajite brašno uz konstantno miješanje da izbjegnete grudvice (brašno dodajite dok ne dobijete kremastu smjesu).

Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pržite ih u zagrijanoj tavi za palačinke u koju ste stavili samo kap ulja. Debljina palačinki će zavisiti od količine koliko ste usuli u tavu. Premazati ih možete namazima po želji. Ja najviše volim kombinaciju krema i isjeckanih banana. Uživajte!

tortekolaci.com

Thursday, March 8, 2018

OVAJ DJEČAK JE UMRO I VRATIO SE IZ MRTVIH - SVIMA JE REKAO KAKO JE VIDIO RAJ, ALI MU NIKO NIJE VJEROVAO, SVE DOK NIJE...



Naučnici su sami objasnili kako se u trenutku kada vam srce prestane s radom i postane nečujno, odnosno prestane kucati. Tu fazu nazivamo, "Klinička smrt", usljed zatajenja smerti.


Naučnici su se složili sa time da je u mozgu ostalo još uvjek malo kiseonika, a to nešto je sasvim dovoljno. Mozak neće biti oštećen, pa su ostali organi zapravo živi dok ste vi zapravo u kliničkoj smrti.

Sljedeća faza se dogodi kada ćelije u tijelu počnu propadati, a organi se počnu gasiti. Kako je medicina napredovala, desi se da doktori znaju često oživjeti pacijente.


Ti pacijenti koji budu oživljeni, prisjete se nekih stvari koje su se desile dok su oni bili u vantjelesnoj funkciji. Nekada mogu ispričati neke stvari za koje se može misliti da su nestvarne.

Nauka još uvjek radi tih stvari pokušava otkriti šta se desi nakon što ljudsko tijelo premine ali to će biti jako teško ostvariti. Ovaj dječak je ispričao sve što je on vidio dok je bio u kliničkoj smrti.


Burpo Kolton je dječak koji je sa 3 godine doživio puknuće slijepog crijeva. Njegovi roditelji su prvo mislili kako on boluje od gripe i zbog toga su čekali nekoliko dana prije nego što odu kod doktora.

Kada su stigli tamo, roditelji su čuli nešto od doktora što nisu nikako očekivali. Malom dječaku je bila potrebna operacija i to je trebalo da se odradi što prije je moguće.


Njegova majka je govorila kako je bilo jako teško gledati svoje dijete i da ona tu ništa ne može uraditi kada je njena mala ljubav bez energije i u beživotnom stanju.



novi.ba

Tuesday, March 6, 2018

ONA JE MAJKA ŠESTERO DJECE, ALI NJENA KUĆA UVIJEK BLISTA - KOJI JE NJEN TRIK???



Zaboravite na uspomene, beskorisne stvari i ono što vam treba samo ponekad. Njezina kuća je uvijek kao s naslovnice magazina, a djecu još od malih nogu uči raditi, te čistoći i urednosti. Jer ukoliko želimo da naša djeca imaju rane navike, moramo ih to učiti jo od malih nogu, jer poslije to već ide malo tže, a opet neki nikada i ne uspiju.


Zaposlena majka sa šestero djece mlađe od šest godina otkrila je kako ona održava red u svojoj kući.

Krechelle Carter je dvadesetsedmogodišnja majka šestero djece iz Adelaidea. Ona ne samo da vodi užurbano kućanstvo, već uspijeva osigurati i to da njen dom apsolutno uvijek u bilo kojem trenutku izgleda savršeno, piše Daily Mail.

Ona živi po pravilu ‘djeca pomažu’: Slikamo, igramo se s kockicama, uredno se vani zaprljamo, uglavnom, djeca mogu imati tonu različitih aktivnosti i zabavljati se kako žele, ali nakon što su završili za sobom moraju počistiti, i to uvijek.


Igračke se nakon igre obavenoz pospremaju na svoje mjesto, prljava odjeća ide na pranje, a čista odjeća se vraca na svoje mjesto.

Također, djeca se sama oblače i sami slažu svoje krevete. .

.Imam samo tave i lonce u kući koje stalno koristim, imam minimalno pokućstva, dovoljno pokrivača za svakog u kući, imamo minimalno bespotrebnih stvari u kući.

Objasnila je da svaki član, djeca, ona i muž, imaju po jednu ladicu za sitnice i gluposti koje čuvaju, sve ostalo što nije na svojem mjestu ili se ne koristi ili je slomljeno se baca.Ako nešto ne koristiš svakodnevno i ako te to ne čini sretnim, ne treba ti, to odmah bacaj.


Stvari se sortiraju. Organizacija je ključ čistoće. Imam ormar za pokrivače i deke, kutiju za sitnice, velike plastične kutije za igračke, umjetnički pribor s kistovima, flomasterima, raznobojnim papirima i svime što nam treba za crtanje, zatim kutiju sa svime što nam treba za zamatanje poklona, ormar namijenjen sredstvima za čišćenje…

uspesnazena.rs

Monday, March 5, 2018

KADA ONA ŠETA ULICOM, SAV SAOBRAĆAJ STANE - AFRIČKA KIM KARDASHIAN (FOTO)


Ova djevojka je postala hit na internetu zbog svojih oblina, jer se ona svog tijela uopšte ne stidi, već se ponosi i ističe.

A, nije da nema šta istaći...


Iako djevojka s Obale Slonovače, Eudoksie Jao izgleda kao da je prošla nekoliko plastičnih operacija, ona tvrdi kako je sve na njoj potpuno prirodno za razliku od, kako kaže, tijela njenog njene velike miljenice, Kim Kardašijan.

Jao govori, kako ni ne pomišlja dda ide na neku dijetu, kako bi smršala. Ona se poosi svojim tijeloom, i svojom jedinstvenom figurom.

- Kada izađem iz kuće, ljudi su često začuđeni kad me vide. Zna se desiti da zaustavim saobraćaj. Prolaznici su šokirani, ali nikad mi ništa ne kažu u lice.


Eudoksie ne zna koji broj odjeće zapravo nosi i kako kaže, ne namjerava saznati. Što se nje tiče, uvlačenje u najuže i najkraće stvari joj apsolutno odgovara. Jedino što ne voli je - preširoka odjeća.

- Volim pokazati svoje obline i tako šokirati ljude oko sebe i privući pažnju svojim izgledom. Ljudi poput mene bi se uglavnom cijeli "pokrili" odjećom i to mnogo širom, ali ja radim suprotno. Zato sam postala poznata - kazala je za engleski Mirror.









avaz.ba / Eudoxie Yao / mirror.co.uk

Friday, March 2, 2018

OŽENIO ME JE, IAKO JE ZNAO PRAVU ISTINU O MENI, KOJA JE ŠOKIRALA ČAK I DOKTORE



Kristina Savić (31) iz Duvaništa kod Šapca imala je svega 17 godina kada su ljekari otkrili da se rodila bez materice, organa bez koga ne može da postane majka.

Surogat materinstvo ili presađivanje materice jedine su joj opcije koje, nažalost, u Srbiji još uvijek nisu dozvoljene. Ona je jedna u 5.000 žena, koje se rode bez materice, sa takozvanim Majer Rokitanski Kuster Hauser sindromom, a to je stanje koje karakteriše nedostatak materice i dijela vagine.


Rođena je kao blizanac i ovakav poroblem mnogo češće se javlja kod njih. Na svu sreću, njena sestra nema ovaj problema, dok Kristina ima samo vaginalni kanal i zdrave jajnike. Jednom mjesečno joj rade hormoni i imao osećaj kao da ima ciklus. Da je na neki način obelježena, kako objašnjava, saznala je sasvim slučajno. Od roditelja je krila da još nema menstrualni ciklus. U jednom trenutku su i oni shvatili da sam već u godinama kada je trebalo taj period da dođe, pa me je tata odveo kod ljekara. Sjećam se da je ljekar zvao svoju kolegenicu i gledali su me oboje u čudu – priča Kristina na početku razgovora. Tada tim novim saznanjima nije pridavala veliku važnost, niti je razmišljala da će je jednog dana to najviše boleti. Njeni roditelji su vest tragično shvatili i vidjela je da zbog toga pate.


Tek kada su moje drugarice počele da se udaju, rađaju decu, krenula sam i ja da razmišljam o svemu. I onda kreće taj bol, prepispitivanja. Često sam se pitala ko sam ja. Da li sam uopšte žena – pojašnjava Kristina. Kako je bivala sve starija, sve joj je bilo teže. Najviše su je pogađale i teško joj padale priče okoline, poput onih – “neće se nikad udati”. A onda je upoznala Nebojšu (34) s kojim se zabavljala četiri godine i sada su već šest godina u braku. Roditelji su uvek mi govorili da pričam samo istinu jer će se naći neko ko će da me voli ovakvu kakva jesam. I sada nakon svih ovih godina, nikada mi nije prebacio. Ja sam ga u kriznim trenucima pitala zašto me je oženio, ali njegova ljubav je bila jača od svega toga – kroz osmeh kaže Kristina. Objašnjava da je teško ustajati ujutru bez obaveza i da se oseća nepotpuno i prazno. Smatram da imam pravo da se lečim od steriliteta. Ako je surogat materinstvo moj lijek, onda kao građaninu ove zemlje na to imam pravo – ističe Kristina.

Druga opcija joj je presađivanje materice, ali kod nas ni ova opcija nije dozvoljena, jer još nije dozvoljeno da se materica transplantira. Uteha devojka iz Amerike sa sličnim problemom

Poremećaj sa kojim se suočila Kristina ima jedna u 5.000 žena. Kristina ne poznaje nijednu ženu koja ima ovaj problem u Srbiji, a uteha joj je jedna devojka iz Amerike koja ima sličan problem.


Rešenje u Građanskom zakoniku Predloženo rešenje za Kristinin nalazi se u nacrtu Građanskog zakonika, u kome se pominje surogat majčinstvo. Po nacrtu zakonika, ako se surogat majčinstvo legalizuje, ono bi bilo dozvoljeno samo sklapanjem ugovora između državljana Srbije ili osoba koje borave u Srbiji najmanje tri godine, u cilju sprečavanja “reproduktivnog turizma”, odnosno zloupotrebe da stranici dolaze u Srbiju u potrazi za surogat majkom.

ispovesti.com

DA LI IMATE OVAKVU VEOMA UPORNU I DOSADNU DLAKU NA BRADI - EVO ŠTA TO ZAPRAVO ZNAČI



Dlaka na bradi je stvar o kojoj žene ne govore, pa svaka od nas misli da se to samo njoj dešava. A to je zapravo više nego uobičajena pojava među ženama.


Ova dlačica nam jednostavno konstantno bode oči, i smeta nam. Iako je konstantno depiliramo, sjeckamo, brijemo, ona se svaki put vraća sve jača i veća, te samim time sve brže raste.

– Maljavost brade je kombinacija gena i hormona. Rast dlačica na brani uzrokuju muški hormoni u našem tijelu u kombinaciji sa ukupnim balansom hormona.

U zavisnosti od toga koliko su vam folikuli dlaka osjetljivi na hormone, pojaviće vam se više ili manje dlaka, a sama osjetljivost zavisi od hormona. U suštini, ako vam baka ima malje na bradi, vrlo je vjerovatno da će isti problem zadesiti i vas.


Malje na bradi rastu u svim životnim dobima, ali one ozbiljnije malje pojavljuju se u srednjim godinama.

KAKO IH SE NAJLAKŠE RIJEŠITI?

Pinceta vam je najbolja opcija ako se borite sa jednom, dvije dlačice. Ako je u pitanju čitav busen, možete da razmislite i o laserskom uklanjanju dlaka.


VAŽNA STVAR

Malje na bradi dešavaju se i ženama koje imaju potpun hormonalni balans. Međutim, ako se uz te dlačice borite i sa neredovnim menstruacijama, pojačanom maljavošću na cijelom tijelu i aknama, moguće je da patite od policističnih jajnika, pa bi trebalo da se konsultujete sa ginekologom.

narodnamedicina.info

OD MARTA, 2018. GODINE GRAĐANI SA PROSTORA NEKADAŠNJE JUGOSLAVIJE BEZ EU PASOŠA I BEZ VIZE ĆE MOĆI RADITI U NJEMAČKOJ - OTKRIJTE O ČEMU JE RIJEČ



Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Republici Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše Jugoslavije..


U ovom momentu građani bez pasoša EU neće moći da se zaposle,ovo važi za građane sa srpskim, bosanskim i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati.

Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar,građevinac,spremačica ili nešto sasvim drugo.

Od 01.03.2018 stupa na snagu posve novi zakon o zapošljavanju, koji će svima sa područaj nekadašenje jugoslavije odgovarati, i po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u Evropskoj uniji moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.


Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

A pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada. Trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU pasošima.

Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i zvanične institucije..


Ovu informaciju podupire činjenica da Njemačkoj osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši. U ostalim branšama fali i do pola miliona radnika te im ekonomija trpi..

(ispredsvih) / foreignpolicy.com

OTIŠLA JE U NJEMAČKU I POBJEGLA NAKON MJESEC DANA, A EVO I ZBOG ČEGA




Claudia Hoffmann, mjesec dana provela je u Njemačkoj u potrazi za poslom iz snova, ali nakon tih mjesec dana, spakovala je kofere i odlučili da se vrate kući. I to je bila dobra odluka.


Danas ima svoju firmu i njen rad je priznat, i veoma cijenjen.

Njena firma, poznata je po tome, što pravi kolače, za apsolutno sve vrste proslava, i njeni kupsi su veoma zadovoljni uslugom koju svakodnevno pruža.

Na pokretanje vlasititog posla, odlučila se nakon brojnih prijatelja i rođaka koji su je zamolili, na temelju dobrih iskustava, odnosno njenih pečenih torti i kolača za različite prigode, koje su imali priliku probati.


“Koristim uglavnom stare recepte od bake i mame i sve pripremam od domaćih sastojaka. U mojim kolačima nema vještačkih aroma, ili bilo čega drugoga, a da nije potpuno prirodno. Najveća razlika u mojim kolačima je u tome što isklučivo pravim tradicionalno, i ne odstupam od stare recepture.

Čak i kore za pite sama pravim. U ponudi imam 43 vrste različitih kolača. Potražnja je odlična pa sam evo, za Božić ispekla preko 150 kilograma raznih kolača i desetak torti.


Radim isključivo po narudžbi za građane. Želim uspostaviti suradnju s trgovinama i hotelima, a vjerujem da ću jednog dana imati mnogo veće tržište, i moji kolači će biti u cijelom svijetu prepozatljivi”, kazala je Claudia, dodajući kako planira na proljeće proširiti i modernizirati prostor u kojem radi.

Savjet svima koji se bave ili se žele baviti ovim poslom jeste, da uvijek koriste prirodne sastojke, a ne kojekakve arome i dodatke, koji mogu naštetiti vašem zdravlju. Čak i kada je šečer u pitanju, nikada nemojte pretjerivati sa njim u kolačima, jer umjesto šećera uvijek možete ubaciti neko voće koje će zamijeniti šećer i vašem kolaču dodati još ljepši okus.

korisnisavjeti92.blogspt.ba

NEKOLIKO DANA TJERAM SVOJU GLUPU KĆERKU DA ABORTIRA...




Već nekoliko dana tjeram svoju naivnu kćerku da se “riješi” neželjene bebe, i da abortira, ali me uporno odbija.

Glupača ima samo 17 godina i ostala je trudna kako bi odvojila oženjenog muškarca od žene i misli da će zbog njene trudnoće nju da oženi. Pa nemam riječi, zar je moja kćerka, koju sam toliko godina odgajala na to spala, i to tako nisko. Čovjek da ne povjeruje šta je odgojio na kraju.


Već je duboko u trećem mjesecu i sve je manje vremena da svoj život ne uništi. Moj muž još ništa ne zna, a ako sazna bolje da nas nema i nje i mene.


Cijelo vrijeme sam bila uz nju, “pokrivala” je kada se nalazila sa tim muškarcem, ono mislila sam proći će je, ali ona skroz popudalila i sada mi ovako vraća. Ona bebu mora pobaciti i zbog toga sam odlučila da sutra odem kod ginekologa i da se raspitam kako da ovaj problem riješim.

Ni sama ne znam šta da radim, ima nekih “babskih recepata” ali bojim se da joj ne ugrozim zdravlje i život. U kakav nas problem stavi ni sama nije svjesna.


Kada bih joj mogla da objasnim, kada bi shvatila da je taj nejn neće nikada prihvatiti kao ženu, da nikada neće ostaviti porodicu koju ima zbog nje, a iskreno ni ja nisam za to da se uda za njega… 30 godina je stariji od nje, nema tu života, ovako provod, avantura i to podržavam, JEDAN JE ŽIVOT, ali na tome se morala glupača zadržati.

ispovesti.com

Thursday, March 1, 2018

SINOĆ SE NEKAD POSLIJE PONOĆI PROBUDIM, I VIDIM MUŽ NIJE PORED MENE, ALI ČUJEM KAKO...



Sinoć sam senekad probudila poslije ponoći i vidim da mi nema muža u krevetu. Uplašila sam se da mu se nije nešto loše desilo, ustanem, krenem da ga tražim kad iz kupatila čujem muža kako tiho razgovara s nekim na telefon. Bilo mi je čudno u to doba da ima sa kime razgovarati.


Približim se vratima i čujem kako nekoga ubjeđuje da će uskoro da me ostavi, da me šutne. Takođe je rekao da će naći načina da ode prespavati kod te osobe večeras. Vratila sam se u krevet, ubrzo je i on došao.

Ništa mu nisam govorila, pravila sam se da spavam. Kada sam osjetila da je on zaspao uzela sam njegov mobitel da vidim sa kime je to razgvarao i tek tada je za mene uslijedo nevjerovatan šok, šok zbog kojeg se evo dva sata sva tresem i ne mogu da vjerujem da je spreman za ovako nešto.


Razgovaro je sa mojom sestrom od tetke, klinka koja je tek prije mjesec dana napunila 18 godina. Ne mogu da vjerujem, svašta mi kroz glavu prolazi.

Ne bi me čudilo da je vjerovatno bio sa njom i dok je bila maloljetna. Nas dvoje, odnosno muž i ja imamo po 36 godine.

ODVRATNO!


Kćerka nam je samo 3 godine mlađa od te djevojke. Ne znam šta da radim, pa može otac da joj bude, kako ga nije sramota, pa za koga sam se ja to udala, i kome sam šta skrivila...

komicnistatusi.com

OVAJ MALI PSIĆ NIJE PRESTAJAO LAJATI, I ODBJAO JE KRENUTI, A RAZLOG TOME ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA



Djevojka prije nekoliko mjeseci udomila malog crnog psića kojeg je pronašla. Pružila mu je dom, zaštitu i ljubav, a nije ni sanjala da će joj jednoga dana uzvratiti na najljepši mogući način.


Svi psi koji su udomljeni pokazuju zahvalnost za sve što njihovi vlasnici čine za njih. Najbolji su prijatelji i hrabri zaštitnici. Ovaj preslatki psić pokazao se kao više od toga, a o čemu se zapravo radi, pročitjte u nastavku teksta.

Njegova ga je vlasnica izvela u večernju šetnju, kao i svaki dan kako je činila. Nakon šetnje ga je planirala okupati, no on je odbijao krenuti kući. Glasno je lajao i režao na travu i njegovoj vlasnici nije bilo jasno što se događa i zbog čega se tako naglo poče čudno ponašati. Nikada se prije nije ponašao tako i odlučila je sačekati i viditi o čemu je riječ, i zašto je njen tako mio psić toliko glasan i agresivan.



Nakon nekoliko minuta, počeo je potres od kojeg su se urušile mnoge zgrade. Njena zgrada nije imala veća oštećenja, no u njenoj kupaoni slomilo se debelo staklo od kojeg su mogli dobro nastradati.

Mali crni psić joj je spasio život i bit će mu zahvalna zauvijek.


Ljudi kažu da životinje imaju magičnu moć predosjetiti stvari i događaje koje mi ne možemo, i to je istina. Stoga, ukoliko možete, uvijek se brinite o životinjama, možda ih ne možete udomiti, ali barem ako imate nešto hrane, nahranite ih, ili pokušajte za njih da neđete neko utočište, naročito kada su hladniji dani vani, jer i njima je hladno, baš kao i nama.

novi.ba

PRVO JUTRO NAKON MOG VJENČANJA SVEKRVA ME ODMAH OŠAMARILA, KAKO BI NAGLASILA KO JE GAZDA...



Svekrva me ošamarila odmah još prvo jutro nakon što sam se udala za njenog sina. Bile smo same i rekla mi je “čisto da se zna go je glavni u kući”. Imala sam 19 godina i nisam znala kako da odreagujem na to. Čak ni mužu nisam ništa govorila, jer nisam smjela. Ne bih da pomisli da ne volim njegovu majku, ali moje sumnje su se nažalost obistinile.


Od tada, od tog prvog dana svaki dan mi je bio pakao. Dvije godine muke, patnje i suza, a juče sam dotakla samo dno. U ŠESTOM MJESECU TRUDNOĆE SAM i bila sam kod mojih roditelja dva dana.

Moji roditelji žive u drugom gradu, 150 km daleko i jednostavno zbog toga uvijek moram jednu noć kod njih noćiti. Nije prvi puta, ali juče kada sam se vratila moj muž me odma na ulaznim vratima ošamario i rekao da idem kod mog ljubavnika zauvijek i da se više ne vraćam.


Šamar i tih par riječi su me mnogo zaboljeli, ali kada mi je rekao da ni beba u stomaku vjerovatno nije njegova, e tada sam misila da ću da umrem od muke, pa kako može tako nešto pomisliti, a kamoli reći, ne mogu da vjeujem da je to ista osoba za koju sam se udala.

Zalupio mi je vrata od stana i ostavio me na hodniku. Cijeli dan sam provela na klupi ispred zgrade i nekada pred veče me pozvao da uđem, ali mi zaprijetio da više nikada ne smijem prenoćiti nigdje drugo.

Vjerujte da mi se tako ogadio da bih ga ostavila istog trenutka bez razmišljanja, ali trudna sam, dijete je njegovo, moram nastaviti dalje pa dokle dođemo, a zbog moje svekrve sigurno nećemo daleko.

Znam da me voli i da mi nikada to ne bi uradio što mi je juče uradio da ga nije ona nagovorila i ko zna čime sve napunila glavu. Reagovao je tako samo zbog nje.


Kako može biti tako pokvarena, i toliko željeti uništiti brak od sina. Da mu misli dobro, nikada na to ne bi ni pomislila, ali po svemu sudeći, ona misli na sebe, a ne na svog sina, i unuka kojeg joj nosim.

komicnistatusi.com

TRIK POMOĆU KOJEG ĆE VAŠE CVIJEĆE IZGLEDATI BOGATO I BUJNO



Volite cvijeće imati u svome domu, i naravno volite također o njemu se i brinuti, te činiti apsolutno sve kako bi ono izgledalo baš kao ono u cvjećari ili sa neke tv reklame. Međutim, koliko god se vi trudili i doslovno igrali oko nje, vaša biljka jednostavno neće da krene rasti i cvijetati onako kako to vi želite.


Nedavno sam bila kod svoje prijateljice, i kod nje je cvijeće bilo nevjerovatno, kao da je nacrtano, baš sam se prijatno iznrnadila.

Da biljke cvetaju još lepše i bujnije, baštovani preporučuju da ih, u periodu pojave prvih pupoljaka, treba prehranjivati.

Jedna od takvih prehrana je ricinusovo ulje, zbog kojeg je proces cvijetanje  ljepši i duži, a same krunice cvijeta su  krupnije i veće i dobijaju jaču boju.


U litru vode koja je odstajala nekoliko dana treba dodati 1 kafenu kašiku ricinisovog ulja.

Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro  sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korijen biljake.


Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalijte cvijeće. Ako biljka cvijeta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva priprema. Ako biljka cvijeta stalno, potrebno ju je pripremati ovaj sastojak, svaki mjesec po jedan puta.

izvor: http://uspesnazena.com/ / gricko-recepti.info

MOJA PRIJATELJICA SVAKI DAN SIPA MASLINOVO ULJE U MANDARINU, KADA MI JE OTKRILA ZAŠTO, ODMAH SAM I JA POČELA



Uglavnom u ovom voću često uživamo jedući ga, osobito tokom zimskog period, jer su pune C vitamina, i veoma su zdrave po naš organizam. Međutim, da li ste znali za šta još možete iskoristiti koru od mandarine.


Naučit ćemo vas danas da kreirate sopstvene svijeće s elementom jednostavnim kao mandarina, a osim što ste zadovoljni time što ste to učinili svojim rukama, okruženju ćete dati ovu prijatnu i osvežavajuću aromu citrusa.

Da biste to uradili, morate slijediti sljedeće korake:

– Uzmite mandarinu i isijecite školjku na pola tako da možete ukloniti bez prekidanja i odbacivanja voćne pulpe.


– Kada imate dva jednaka dijela mandarine, uzmite jedan od njih i stavite malo maslinovog ulja u onaj sa kožom u sredini.

– U drugoj polovini ljuske napravit ćete zvijezdu u sredini, tako da se svjetlost izlazi kroz ove proreze i stvara željeni svjetlosni efekat.

– Kada koža mandarine apsorbuje maslinovo ulje, zapalite kožu koja će služiti kao krhotina.


– Položite polovinu gde ste presijecali zvijezdu i vaša svijeća je već spremna za vas da ukrasite i aromatizujete okolinu ili napravite originalne centralne elemente.

still.kurir.rs

NA NJENOM VJENČANJU DESILA SE NOĆNA MORA SVAKE MLADE, TAKO DA JE NJENA SLIKA PREKO NOĆI POSTALA META ISMIJAVANJA



U toku pripreme za odlazak na vjenčanje žene razmišljaju o tome šta će obući, teprođu kroz desetine trgovina, pa čak i više, kako bi pronašli najbolju haljinu za taj poseban dan.


Pored svega toga, i toliko prođenih trgovina, one opet u sebi strahuju, kako će još neko biti u istoj haljini baš poput njene.

Svako se želi osjećati posebnim. Neke od nas ne bi mogle podnijeti da gledaju vlastitu haljinu na nekome drugome. Tu prestajemo biti tolerantne.

Od pojave ove slike s vjenčanja u Sydneyju (Australija) razna ismijavanja ne prestaju. Čak njih šest pojavilo se u istim haljinama na jednom vjenčanju, a što je još interesantnije, uopšte nisu djeveruše, niti su se dogovorile da obuku tu haljinu.


Haljina im se jednostavno svidila, i to je bilo to. Mislile su da su izabrale najbolju i da niko nije uspio naći sličnu haljinu poput njene.

Debbie Speranza, koja je također bila pozvana na vjenčanje, objavila je sliku i napisala kako su cure “obični gosti” i da se radi o apsolutnoj slučajnosti.

Dodala je i kako bi,trebale dobiti poklon za reklamu.


Cijena haljine na slici gore, je inače nekih 160 dollara.

novi.ba

NEDA UKRADEN BILA UCJENJIVANA S... OD STRANE JEDNOG UREDNIKA PREKO DESET GODINA




Poznata i veoma cjenjena pjevačica Neda Ukraden, nedavno je izjavila kako je dugi niz godina, tačnije preko deset godina, bila žrtva ucjene, od strane jednog urednika, koji je želio da ima odnose s njom.


”Ugledni gospodin koji je u isto vrijeme i urednik poznatih  novina, za mnom je krenuo u sobu kada sam se željela smjestiti u hotelsku sobu, a ja sam ga onako u šoku pitala šta on hoće, on je odmah rekao. Ma daj šta se praviš sad blesava, kao da ne znaš šta hoću!!?"

"Ti ako si imalo pametna shvatit ćes o čemu je riječ, a u koliko ne skontaš i odbije me, zagorčat ću ti karijeru, to da znaš.” Cijela situacija se odigrala, dok je Neda bila poslom u Tuzli.


Malo mi je trebalo, pa da ga opalim štiklom po glavi zbog takvih gluposti i prostačenja, a onda sam mu odbrusila, i rekla:

 - "Slušaj me sad, tamam da više nikada ne zapjevam, ali preko tebe i na taj način ne želim da gradim svoju karijeru.”

Nakon ovog razgovora, godinama je imala posljedice, i svakojake natpise u medijima, i kojekakve njene izjave, a nedavno je odlučila na jednom gosotvanju otvoriti svoje srce i reći o ovome veoma za nju sramotnom slučaju.


”Već deset godine me vrijeđa, pljuje, omalovažava na sve moguće našine, sve što postoji o meni negativno je njegovo djelo, stvarno ne znam, kako neko može biti toliko zao i pakostan.” rekla je Neda

atraktiva.in / novi.ba

JUČE MOJ MUŽ OTIŠAO U WC I OSTAVIO OTVOREN FB PROFIL, A U TOM TRENUTKU DOĐE MU PORUKA



Juče moj muž otišao u WC i ostavio otvoren fb profil. U tom trenutku začuo se zvuk nove poruke i čisto iz radoznalosti da vidim ko mu se javlja prišla sam laptopu i otvorila poruke.


Bila je to naša zajednička prijateljica, žena preko koje smo se i upoznali, a kada sam vidjela da pita za mene počela sam da se dopisujem sa njom.

Ali ni slutila nisam, šta će sve od toga ispasti. Dok sam se pisala sa njom počela sam da rolam stara dopisivanja i tada je zapravo uslijedio šok za mene.


Uočila sam da se moj muž dopisuje sa prijateljicom naše kćerke i to dopisivanje je bilo puno bolesnih i vulgarnih izraza, a u jednoj od njenih poruka stojalo je da je oduševljena predhodnim danom, jer je kako kaže konačno osjetila šta znači biti žena.

Izašla sam iz tog dopisivanja prije nego je on izašao iz WC-a, nisam mu rekla šta sam vidjela jer nisam imala snage za tako nešto. Imam 45 godina i cijeli život mi se srušio.


Možda me to i ne bi toliko povrijedilo da je to neka djevojka, žena nekih zrelih godina, ali ova djevojka je zapravo djevojčica i ima samo 16 godina kao i naša kćerka.

Gadi mi se i saznanje da sam život provela sa bolesnim gadom me ubija. Evo od jučer razmišljam šta je najbolje da uradim, čak sam pomišljala da ga prijavim policiji, jer je ona maloljetna osoba ali tada bi i drugi ispaštali, a ne želim da budem razlog tome.


Stvarno nisam dovoljno pametna, ne znam ta da radim, to me izjeda i jednostavno mi smeta...mislim, halo, to je bolesno...

komicnistatusi.com

MORATE JE PROBATI, JER KO JU JE PROBAO, ODMAH JE TRAŽIO RECEPT - CHOCO NESS TORTA :)




Fantazija, koja se jednostavno topi u ustima, i kada je jednom prboate, odmah ćete se na nju navući. Često je pravim, i svaka moja prijateljica kada bi ju je probala, odmah bi mi tražila recept. Torta j veoma jednostavna, a TORTA i nije baš tako skupa, niti teška za napraviti, stoga je često možete praviti i u njoj uživati. Nadamo se da ćete je probati napraviti i naravno u njoj uživati.


SASTOJCI

3 jaja
3 kašike šećera
2 bjelanca
1 kašika šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
6 kašike mljevenih oraha
2 kašike mlijeka



KREM:

700 ml. mlijeka
2 praška za puding od vanile
120 gr. šećera
2 žumanca
3 kašikice instant kafe
150 gr. putera

ČOKLADNI PRELIV:

200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
400 ml. slatke pavlake




PRIPREMA

PJenasto umutititi 3 zumanca i 3 kašike šećera. U posudi prosijati brašno i kakao, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe pomiješati sa žumancem.

Umutiti bjelance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst snijeg i polako sjediniti sa prethodnom smjesom.

Izliti u kalup, promjera 22, u kalup prethodno staviti pek papir, i peći 40 minuta, na temperaturi od 180 stepeni.

Pečenu koru ohladiti, odstraniti pek-papir. Oko kore ponovo staviti rubove od kalupa za torte i poprskati koru sa mješavine od 2 kašike mlijeka.


KREMA

U 500ml mlijeka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha. U preostalo hladno mlijeko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmiješati.

U vrućre mlijeko dodati instant kafu, a onda i razmućeni puding sa žumancem i sve tako miješati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi.

Gotovi krem skloniti sa ringle, prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Puter pjenasto umutiti pa mu u nekoliko navrata dodati mlaki krem i dobro umutiti mikserom.


Kremu preliti preko kore i staviti je u frižider da se dobro ohladi.

Čokoladni preliv najbolje staviti narednog dana, ukoliko vam se ne žuri previše.

ČOKO PRELIV:

Čokoladu sitno isjeckati. Vrhnje zakuhati, preliti preko čokolade i miješati dok se ne dobije finu glatku smijesu.


Preliti preko fila i hladiti u frižider 2-3 sata.


kolaci7.blogspot.com

UNOS TEKUĆINE VEOMA JE BITAN ZA ZDRAVLJE, KOLIKO VODE DNEVNO TREBATE PITI U ODNOSU NA VAŠU KILAŽU - POGLEDAJTE TABELU!




Kada je voda u pitanju, često nam se desi da je ba i ne unosimo toliko često, barem ne u količinama  u kojim bi trebali. Često takožer, umjesto vode uzimamo neke sokove i gazirana pića, tako misleći da smo unijeli dovoljno tekućine, međutim, ništa vodu ne može zamijeniti, naročito kadda je u putanju naše zdravlje.


Ipak, voda je glavna za sve naše vitalne funkcije u organizmu, i ne bi treali dozvoliti da ne pijete dovoljnu količinu, jer će to poprilično narušiti vae zdravlje, i može doći i do velike dehidratacije kompletnog organizma, što može jako loše uticati na mnoge organe.


Koliko vode bi trebali dnevno piti, pogledajte u tabeli koju smo za vas pripremili. Tabela je napravljena, tako da pokazuje koja tačna količina vode vam je potrebna u odnosu na vašu kilažu.







korisnisavjeti92.blogspot.ba / telegraf.rs

SA JELENINOG FB PROFILA NEKO JE SLAO RAZNE PORUKE, ŠTO JE NJENU SESTRU TEODORU ŠOKIRALO, OSOBITO KADA JE PITALA...



Teodora Krsmanović, koja je sestra sada već pokojne Jelene Marjanović otkrila je za srbijanski kurir užas koji se desio, odnosno kako je sa Jeleninog profila dobijala poruke, i to nekoliko dana poslije Jelenine sahrane.


Prvu poruku koju je dobila, bila je dan poslije pogreba.

U poruci je pisalo: "Ćao! Kako si draga?", Teodora je pitala ko je to, na što je dobila odgovor pa znaš.


Sljedeću poruku je opet dobila u maju šta radi, a Teodora je rekla da je i dalje bila u čudu kada je poslije dvije godine dobila poruku sa ovog profila. Mislim, ovo je užasavujće, i bolestno, tkogod da se krije iza ovoga, iza ove neslane šale, bolestan je i psihički poremećen.

Policija nikada nije otkrila ko stoji iza ovog bolesnog čina, i to mi nimalo nije svejedno, jer bih volila da se taj koji ovo radi smjesti tamo gdje mu je i mjesto....


Još jedna slika preprisa razgovora je ispod teksta, pa sami zakljucite...

Da li je ovo bolesno?


kurir.rs / mojireceptici.blogspot.ba

OVAKO DOBRU PILETINU NISAM DUUUGO VREMENA PROBALA - MAYO CHICKETINA


Nevjerovatnog okusa, koji se pamti. Ova piletina će vam pomutiti razum, i jedva ćete čekati da je probate. Toplo vam je preporučujemo, jer je zaista sita, i odličan prilog za nedjeljni ručak.


Fantastična je, možda je previše hvalimo, ali i sami ćete se uvjeriti u njen nevjerovatan okus kda je probate. Stoga, zasučite rukave, i navalite. Napravite ručak koji će nestati u tren oka... :)))

Recept koji vam donosimo možete praviti na dva načina, vama ostavljamo izbor da odaberete onaj koji vam najviše odgovara. Prijatno vam bilo, i uživajte. :)))

Sastojci:
Nacin 1:

500 gr pilecih fileta
4-5 kašike majoneze
2 kaika senfa
1/2 kašikice limunova soka
frisko mljevenog papra
soli
prezle / krusne mrvice (bolje od crnog kruha)


Nacin 2:

pilece meso (file)
200 ml jogurt
200 ml majoneze
papra i soli po potrebi
pola kašikice bijelog luka u prahu, a možete koristiti i onaj u granulama
krusne mrvice



Priprema:

Prvi Nacin:

Pilece filete malo istuckajte cekicem za meso, ali nemojte pretjerati, znaci samo malo istuckajte.

Sjedinite navedene sastojke; majonezu, senf, limunov sok, sol i papar. Možete odmah sve staviti u posudu u kojoj ćete marinirarti.






Svaki komad mesa dobro namazite smjesom i na kraju sve stavite u kutiju/zdjelu tako da je svaki komad fino prekriven smjesom. Poklopite posudu i stavite u frizider 15-tak minuta. Što meso duže stoji, njego ukus je sočniji, ali to možete uraditi isklučivo ukoliko imatee vremena.

Zagrijte pecnicu na 200 stupnjeva, a tepsiju oblozite pekacim papirom. Na komad papira ili plitki tanjir stavite krusne mrvice/prezle i uvaljajte svaki komad mesa. Lijepo prstima utapkajte prezlu tako da svaki dio mesa bude fino prekriven prezlom. Malo protresite.

Komade mesa fino slozite u oblozenu tepsiju i stavite peci 20-25 minuta. 15-20 minuta sasvim dvoljno, nemojte prepeći.

U prezlu dakako mozete dodati zacine po volji; izgratani parmesan, nasjeckane susene pomidore, nasjeckani bosiljak, persin, vlasac, bijeli luk u prahu, tucanu papriku itd...


Drugi Nacin:

Izmijesati jogurt i majonezu, posoliti i pobiberiti, dodati zacine po zelji - u to staviti meso i u frizider Nneka meso bude lijepo potopljeno u marinadi - sto se meso duze marinira to bolje, sve je bolji okus i sočnije je...

Nakon što odstoji, meso uvaljati u krusne mrvice u koje smo dodali sto volimo, ili nista osim opet malo soli i papra i staviti peci meso u zagrijanu pecnicu. Petnaestak-20 minuta i vise nego dovoljno. Meso je fino i socno, nije nimalo suho, tako da je užitak zagarantovan :)))


Možete poslužiti uz krompir, pire, ili neku salatu, a ukoliko i vi imate nekih ideja, slobodno probajte :))

coolinarika.com / indianhealthyfood.com