Thursday, March 1, 2018

NEMA BOLJIH I UKUSNIJIH POGAČICA OD MAMINIH MINI POGAČICA



Veoma ukusno pecivo, gotovo veoma brzo, a može se jesti uz apsoutno sve. Djeca će ih itekako voljeti, i uvijek rado jesti, bilo uz caj, ili mlijeko, a što se tiče namaza, ide uz apsolutni svaki, kako slani, tako i slatki.


Toplo vam ih preporučujemo, jer će vam se brzo dopasti, i često ćete ih praviti, vjerujte nam... :)))


Sastojci

250gr svežeg sira
200gr maslaca
2 jaja
1 kašikica soli
400gr brašna
susam, kim po želji



Priprema

Sir pomiješati sa jajetom, i žumancetom i to jednim, a zatim solju pa dodati nasjeckan omekšao puter.

Dodati brašno i umijestiti kompaktno tijesto. Brašno dodavati pomalo, pa ako je suviše meko dodati još brašna. Tijesto zaviti u foliju i ostaviti nekoliko sati u frižider, a najbolje preko noći, kkako bi ih ujutro mogli brzo napraviti za doručak vašim mališanima.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površinina 7-8 milimetara i vadit modlicom pogačice 2do3cm. Modlica bi trebala biti što manja, ali možete i neku manju šačicu koristiti umjesto modlice.


Pošto ostanu krajevi oko pogačica, to ponovo premjesiti i opet vaditi pogačice. Truditi se da se sa tijestom što manje radi, jer postaje mekše i skuplja brašno i tako postaje čvršće.

Pogačice redati na pleh sa papirom za pečenje. Preostalo bjelance umutiti sa malo soli pa njime namazati pogačice. Po vrhu posuti kim ili crni susam. Peći u rerni zagrijanoj na 200C. Nakon par minuta pečenja smanjiti na 180C i peći dok pogačice ne budu skroz rumene.


www.coolinarika.com / besnopile.rs

No comments:

Post a Comment