Thursday, March 1, 2018

BEZ PEČENJA I PUNO TROŠKA - KARAMEL BAJADERA



Odlična karamel bajaderica, bez puno troška, i pečenja, tako da je gotova za tili čas. Fantastičog okusa, tako da je moćete za apsolutno sve prigode pripremiti i poslužiti.

Karamel bajadera, je zaista kolač koji je za sve situacije, jer izgleda veoma bogato, ali također i njen okus je veoma bogat i ugodan za vae nepce :)).


Ukoliko se odlučite da je pravite, nećete se pokajati, opravdat će sve svojim okusom, kada je probate, a nadamo se da hoćete... :)))

Sastojci za karamel bajaderu:

Prvi dio:

250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa



Drugi dio:

250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu


Glazura:

100 gr bijele čokolade


Priprema

Prvi dio:

Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuhati na pari. Kad je kuhano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.

Drugi dio:

Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.


Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje, sve ovisi o vama šta želite.

*Jaja i šećer nemojte kuhati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.


U drugom dijelu pravljenja, savjetujemo vam da koritite mlijeko u prahu, ukoliko se desi da vam smjesa bude rjeđa, slobodno dodajte puding, ili ponovo mlijeko u prahu.

izvor:www.coolinarika.com / kolaci.abcooking.info

No comments:

Post a Comment