Thursday, March 1, 2018

SAVJET ZA MLADE DOMAĆICE KAKO DA NAPRAVE NAJBOLJE TIJESTO ZA PITU





Ukoliko ste mlada i neiskusna domaćica, ovi savjeti će vam dobro doći za početak, a i za one starije. Zašto da ne :)) Svaki savjet u kuhinji je zlata vrijedan, stoga pročitajte i ove. Nadamo se da će vam pomoći da napravite najbolje pitice... :)))



Sastojci za tijesto:

cca 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
0,5 l tople vode

Priprema:

Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo, ali ne viljuskom ili kašikom, to morate raditi isključivo rukom.


Sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta, ali ne brinite, trebat će vam brašna za kasnije.

Tijesto se vec poprilicno cvrsce – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo.

Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije. Jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplo mjesto da odstoje oko sat vremena.


Mjesto, na kome cemo razvlaciti kore, odnosno sto prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce.

Veličina jedne jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) – temperature 30-40 stepeni. toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci.


E sada zavrcemo rukave, i nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora, krećemo da razvlačimo tijesto.

Šake okrenete kao kada hoćete da se umivate, lagano podvučete ruke ispod tijesta i laganim pokretima ga polako razvlačite do željene veličine, pazeći da vam tijesto ne počne pucati.

coolinarika.com

No comments:

Post a Comment