Thursday, February 22, 2018

NAJBOLJI VOĆNI KOLAČ IZ NJEMAČKE SLASTIČARNE :)



Donosimo vam nevjerovatan recept za fenomenalan kolač, odnosno tortu, koja će vas oduševiti. Kao što možete viditi po sastojcima, riječ je o voćnoj tortici.

Veoma je osvježavajuća, tako da će vas već na prvi zalogaj oduševiti svojim jedinstvenim okusom.


Kao što možete vidjeti, recept je malo duži, ali nemojte da vas to obeshrabri, te samim time odustanete od njenog pravljenja.

Bitno je samo da se pridržavate recepta i smjernica koje ćemo vam dati, i nećete imati problema prilikom pravljenja. Naravno pored toga, trebat će vam malo više vremena da ju napravite, ali nakon što je najpravite, vaš trud neće biti uzaludan, jer ćete uvijdeti o kakvoj genijalnoj poslastici je riječ.


Vjerujte nam na riječ, ali svi će zaista uživati u ovoj poslastici, te osim vaših prijatelja i porodice, moći ćete ga poslužžiti i na nekom od prijema, koji su malo ozbiljniji.

Nadamo se da nećete posustati, već napraviti ovja predivan kolačić i zajedno sam svojo porodicom i prijateljima uživati u svim njegovim čarima.



SASTOJCI ZA KOLAČ

Žuti biskvit

8 žumanjaca

250g maslaca

240g šećera

6 kašika vode

prstohvat soli

1/2 praška za pecivo

280g glatkog brašna


beze biskvit

8 bjelanjaka

320g šećera

1/2 kašike gustina

malo soli

kašika soka od limuna

krema od maline

500-800g malina

1000ml đusa od narandže

2 pudinga od vanilije


4-5 kašika šećera šećera

vrhnje krema

1000ml slatkog vrhnja

4 kremfiksa

2 vanili šećera + 4 kašike šećera


SASTOJCI ZA TORTU

biskvit

120g maslaca

4 žumanjca + 3 kašike vode


150g brašna + kašikica praška za pecivo

150g šećera

beze smjesa

4 bjelanjca

150g šećera

1 kašikica limunovog soka

1 mala kašikica gustina

krema od maline

500ml đusa od narandže

500g malina


1 puding od vanilije

2 kašike šećera

vrhnje krema

500ml slatkog vrhnja

1 vanili šećer

2 kremfiksa

2 kašike šećera

 ili fil sa jagodama i sirom


250g svježeg sira

500ml slatkog vrhnja

1 vrećica želatine u prahu

150g šećera

2 vanili šećera

2 kašike llimuna

500g jagoda

500ml juica


1 puding od vanilije

50g šećera


Priprema

1. Maslac i šećer kremasto izmješajte, dodajte žutanjke, sol, vodu i na kraju prašak za pecivo kojeg ste prosijali zajedno sa brašnom

2. Bjelanjke izradite zajedno sa šećerom, limunom i jednom kašikicom gustina.

3. Ove dvije smjese podijelite na dva dijela i pripremite dvije tepsije iste veličine,na koju stavite pek papir.


4. Sada najprije premažite žutu smjesu

5. Pa preko žute bijelu beze smjesu

6. Pecite na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanoj pećnici otprilike 25 minuta. Kora koja će

vam biti gornja odmah izrežite na kvadratiće, poslije ćete ih slagati preko kreme.

Ispecite i drugu koru isti postupak samo nemojte rezati,neka vam ostane cijela.



7. Kada ste ispekli kore skuhat ćemo prvu kremu sa malinama. stavite kuhati 800ml juica

u ostatak juica umješajte dva pudinga i šećer. Kada vam je juice prokuhao dodajte mu

maline, mogu i smrznute, pustite da i maline prokuhaju, ali samo minutu, jer je to sasvim dovoljno.

Spojite sa pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori.


NAPOMENA: Ako su vam maline iz leda smanjite količinu juica za par kašikica da vam ne bi bilo prerijetko.

8. Kada vam se ohladi prvi sloj premažite ga slatkim vrhnjem kojeg ste izmiksali zajedno

sa šećerom i kremfiksom.


NAPOMENA: Ako koristite pravo slatko vrhnje obavezno mu morate dodati kremfiks, jer su naša vrhnja prerijetka,ako koristite biljno vrhnje tipa hopla ne dodajte mu kremfiks.

9. I sada poslažite po vrhnju gornji sloj kora

10.Ovo je mjera za veliku tepsiju,ako radite kolač u obliku torte ove mjere smanjite


upola(osim malina)

11.I još da napomenem,maline možete zamjeniti jagodama ili nekim drugim šumskim

voćem


12.Evo i u oliku torte sa filom od jagoda, postupak znate samo stavite obruč dok budete

tortu filovali, kada se stisne stisne skinite obruč.





stvarukusa.rs

No comments:

Post a Comment