Wednesday, February 21, 2018

U KOMBINACIJI CIMETA I KADULJE, VAŠ ŽIVOT JE DUGOVJEČNIJI, POMAŽE PROTIV EŠERIHIJEVE KOLI, GLJIVICA, BAKTERIJA...




Svi bi najradije zimu prespavali poput medjveda, jer se u tom periodu javljaju razne viroze, grip, bakterije i slično.

U tom periodu, sve ordinacije su pune ljudi, koji su došli ljekaru.


Biljku koju već vijekovima koristimo u raznim jelima, a tako i u liječenju u posljednje vrijeme smo malo zapostavili, a riješ je o kadulji, poznatijoj i kao žalfija.

“Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik.

Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima.


Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crijevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli. Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 odsto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi.


Rakija od žalfije

Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri sedmice, a zatim procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri sedmice. Povremeno protresite flašu i kada prođu tri sedmice, svaki dan pijte u manjim količinama.

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti

U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana. Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno.

OVA TINKTURA JE STROGO ZABRANJENA ZA TRUDNICE I DJECU!!!


Žalfija i cimet protiv bronhitisa

Rastopite dvije kašike šećera, pa prelijte sa pola litra mlijeka, kao kada pravite prepečeno mlijeko. Kad prokuha, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte tri puta tokom dana.

prakticnirecepti.net

No comments:

Post a Comment