Tuesday, February 27, 2018

ŠTRUDLICE SA DŽEMOM OD ŠLJIVA GOTOVE ZA POLA SATA



Odlične sštrudlice, gotove za pola sata. MOžete ih praviti od kajsije, šljiva, ili nekog drugog džema, ali meni su najdraže one od šljive. Štrudlice su brzo gotove, i veoma zahvalne, jer uglavnom svi ih volimo, a djeca ponajviše. Uvijek su dobe za doručak uz kafu, mlijeko ili čaj, ovisno o tome šta više volite, i naravno, uvijek ih možete grickati tokom cijelog dana. :)))


Sastojci:

200 gr maslaca
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
9 kašika hladne vode
550 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
Šećer u prahu
1 vanilin šećer


Džem od šljiva, kajsija, ili neki treći, ovisi o vama, šta vam se više sviđa, ili šta trenutno imate u kuhinji.


Priprema:

U posudu staviti mast i šećer u prahu. Umutiti da bude pjenasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno. Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.

Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela. Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.


Oba dijela tjesta razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana testo uzduž podijeliti na 3 dijela.

Da bi ivice tjesta bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.

Na svaki dio staviti uzduž džem i presaviti. Iseći presavijeno tijesto na 5 dijelova.


Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.

Peći na 170 stepeni 20 minuta. Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu pomiješan sa vanilin šećerom.

bsanskikuhar.ba

No comments:

Post a Comment