Wednesday, February 28, 2018

SAVRŠEN KOLAČIĆ, KOJI VAM NEĆE ODUZETI MNOGO VREMENA, A NI NOVCA :)


Brzi kolačić, koji vam neće uzeti mnogo vremena, a što je najbitnije, neće ni novca. Brz je i jeftin,  a dobijete jako ukusan kolačić, koji će mnoge oduševiti. Slobodno ga poslužite gostima, dopast će im se, u to nemojte da sumnjate. Veoma je sočan, tako da ćete baš prijatno uživati u svakom zalogaju.


Sastojci:

10kom jaja
10 kasika secera
6 kasika sitnog psenicnog griza
4 kasike mekog brasna tip 400


Preliv:

2 l mlijeka
10 kasika secera
1 kesica vanil secera

Priprema:

Ukoliko su jaja iz frizidera izvadite ih da se bar malo ugriju na sobnoj temperaturi.

Odvojiti bjelanca od zumanaca. Pjenasto umutiti bjelanca pa postepeno dodavati secer dok se skroz dobro ne umuti. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodati zumanca. Lagano mutiti jos kratko kako bi se sve sjedinilo.


Brasno pomesati sa psenicnim grizom. Veoma je bitno da griz bude sto sitniji. Što je griz sitniji, to je kolač kremastiji.

Dodati u umucenu smjesu i okruglom busnom varjacom lagano sjediniti. Okruglu duboku serpu precnika 30 cm nauljiti i pobrasniti. Sipati smjesu i staviti u yagrejanu rernu na 200C.

Peci 10 min na 200C pa jos 20ak min na 175 C. Posl 15ak minuta pecenja ukljuciti ringlu na sporetu i mlijeko koje ste pomijesali sa deset kasika secera i vanilom ugrijati do tacke kljucanja. Taman dok se mlijeko na laganoj temperaturi ugrije, bice gotov i kolač.


Tajna moje mame da kolač bude savrsen je da se vreo preliva vrelim mlijekom. Mlijeko naliajte lagano vecom kutlacom dok biskvit upija.

Vaš kolačić je gotov. Prijatnooooo :)))

stvarukusa.com

No comments:

Post a Comment