Monday, February 26, 2018

PREUKUSNI SITNI KOLAČIĆI S GRIZOM, GOTOVI DOK TREPNEŠ


Super ukusni sitni kolačići s grizom, gotovi za tren. Odlični uz kaficu, čaj, ili mlijeko, ovisno šta više volite piti. Vaši klinci će više nego uživati u prelijepom okusu ovih kolačića uz jutarnje mlijeko.


Možete ih slobodno ponijeti i na posao ili školu, jer nisu kremasti, pa vam neće napraviti nered. Nadamo se da ćete uživati, kako jedući, tako i praveći ih :)))

Sastojci

za tijesto

mjera šolja 2 dl

2 kom jaja

1 šolja jogurta


1 šolja ulja

2 šolje griza

2 šolje brašna

20 g praška za pecivo

1 kom vanilin šećer, rendana korica limuna



KAKO UVALJATI KOLACE

1 šolja griza

za preliv

4 šolje šećera u prahu-5oo g

4 šolje vode

1/2 limuna

1 kom vanilin šećer


Priprema

Umutiti jaja pjenasto, dodati vanilin šećer i ulje pa sjediniti sa jajima, sipati jogurt pa miješati da se smjesa izjednači. Izmiješati brašno, griz i prašak za pecivo pa sipati u smjesu i umutiti da se sve sjedini. Smjesa je rijetka, ali tako treba, stajanjem će griz nabubriti i upiti tečnost, meni je stajala 30 minuta. I dalje je smjesa mekša – pjenasta ali se fino oblikuje i ne lijepi se za ruke.

Od tijesta odvajati manje komadiće i oblikovati kuglice koje se uvaljaju u griz i stavljaju u podmazan pleh. Neka se odmore još malo u plehu prije pečenja 15-ak minuta. Peći na 200 C 15 – 20 min da blago porumene


Za preliv izmiješati šećer u prahu i vodu, pomiješati 1 vanilin šećer i kolutove limuna, miješati povremeno da se sav šećer istopi. Ne kuva se.

Vruće kolačiće preliti sirupom, kašikom po malo sipati na svaki kolačić i tako 2-3 puta

Od ove količine se dobije oko 70 kolačića, što vam je i više nego dovoljno da zajedno sa vašom pordiicom, dobro ih degustirate, :)))))

bonapeti.rs

No comments:

Post a Comment