Sunday, February 18, 2018

UKOLIKO VOLITE KREMASTO I SOČNO, ONDA JE KAPRI TORTA PRAVA STVAR ZA VAS



Ukoliko volite kremaste i sočne kolače, onda je kapri torta prava stvar z vas. Nije komplikovana za praviti, iako je recept malo duzi :)). Slobodno je poslužite vašim gostima, ili ukoliko pripremate neki ozbiljniji prijem, jer vas ova torta neće iznevjeriti. Izgleda veoma bogato, a i njen okus je također iznimno bogat i sočan, tako da će biti prava poslastica za svako nepce. Naravno, vaša porodica će jo više uživati u njenim čarima, osobito vaši klinci, koji će uvijek tražiti koji komad više, a vi ćete naravno tu njihovu malu željicu, rado i  s velikom ljubavlju ispuniti. :)))


POTREBNO:

Za biskvit:

9 bjelanjaka

15 kašika šećera

12 kašika mljevenih oraha ili nekog drugog orašastog ploda

1 kašika brašna

1/2 vrećice praška za pecivo


Crvena krema:

45 dag zamrznutih jagoda

30 dag šećera

1 dl vode

2 praška za puding s okusom jagode

1 želatina

15 kašika vode


Žuta krema:

9 žumanaca

15 dag šećera

1 vrećica vanilin šećera

3 kašike gustina

3 kašike glatkog brašna

1/2 l mlijeka

20 dag margarina


Čokoladni preliv:

10 dag čokolade za kuhanje

5 dag margarina + 6 kašika ulja



PRIPREMA:

Za biskvit miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno  umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečeni biskvit okrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola.


Ohladiti.

Za crvenu kremu kuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Umiještati tako, da jagode budu želatinaste i ne peviše krupne.

Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 kašika vode, zatim dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.


Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati. U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu, dodati margarin i dobro izmiksati, kako bi se sve sjedinilo.

Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.

Na pladanj staviti jednu polovicu biskvita, premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva, pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija po vašoj želji, stoga se prepusite mašti.


Preporučujemo da ga ostavite u frižider preko noći, te nrednog dana uživajte u njegvim nevjerovatnim čarima, na koja niti jedno nepce neće ostati ravnodušno.

kuhar.ba

No comments:

Post a Comment